Er is niets makkelijker dan tijdens wedstrijden of andere sportevenementen een paar speakers buiten te zetten. Hiervoor kunnen bedrijven ingehuurd worden, maar het komt vaak voor dat de speakers op de installatie binnen worden aangesloten. Vaak omdat er sprake is van een budget kwestie.

Maar hoe vaak heeft u al materialen in moeten huren? Een goede geluidsinstallatie voor buiten gaat zomaar 20 jaar mee. Zet u al die kosten voor het inhuren eens op een rijtje?

Deze rekensom leidt er al snel toe dat er nagedacht gaat worden om een vaste geluidsinstallatie op een sportveld te plaatsen. De inventarisatie is hierbij gemaakt aan de hand van de antwoorden op bovenstaande vragen. Als eerst wordt bepaald welke luidsprekers gebruikt gaan worden.

Belangrijk is dat in Nederland luidsprekers voor buiten weerbestendig zijn. In Nederland is het klimaat wisselvallig. Wind, hitte, neerslag en vorst komen allemaal voorbij gedurende jaargetijden. Uw installatie mag hier geen hinder van ondervinden.

 

Een prijs op maat voor uw sportaccommodatie?

Geen actieve luidsprekers!

Heel belangrijk is dan ook dat er niet gewerkt wordt met actieve luidsprekers. Dit type luidspreker heeft een ingebouwde versterker. Een versterker is elektronica en deze is onderhevig aan vocht of vorst. Zodra dit type luidspreker buiten gezet wordt is het vragen om problemen.

Geen standaard PA boxen

Een andere veel gemaakte fout is het plaatsen van ‘gewone’ 12” of 15” luidsprekerboxen op een paaltje. Er is niks mis om deze boxen te gebruiken om op korte afstand. Zo gebruikt CSV Apeldoorn dit soort boxen op het balkon bij de kantine. Maar wanneer er langere afstand overbrugd moet worden, dan is dit geen oplossing. Het geluid vervaagt snel en is aan het einde van het veld niet meer hoorbaar. De meeste PA boxen zijn ook niet weerbestendig.

Gebruik passieve luidsprekers

Passieve luidsprekers maken gebruik van een externe versterker. Met luidsprekerkabel worden deze aan elkaar verbonden. De versterker kan op een droge plek worden geïnstalleerd met bijvoorbeeld een mediaplayer, draadloze microfoons, een omroepmicrofoon en de bediening.

Hoornspeakers

De hoornspeaker wekt vaak een negatieve associatie op mensen. De nasale klank van de ouderwetse hoornspeakers staat bij velen in het geheugen gegrift. Toch heeft deze techniek immense stappen gemaakt de laatste 10 jaar. Nieuwe technieken als 2-weg systemen en coaxiale systemen zorgen voor een fantastische geluidskwaliteit over verre afstanden. Ik ga u niet teveel lastig vallen met technische termen. Luister zelf maar.

Maar hoe klinkt dat op het veld?

Deze video is gemaakt bij VV Sparta Nijkerk waar installatiepartner RDJ AV een fantastische geluidsinstallatie rondom het hoofdveld heeft geïnstalleerd.

Als de luidsprekers allemaal binnen 30 meter van de centrale installatie worden geplaatst, dan kunnen er laagohmige luidsprekers gebruikt worden. Dit betekent dat deze op 4, 8 of 16 Ohm aangesloten kunnen worden op de versterker.

Maar wat als de luidsprekers op  afstand gemonteerd moeten worden? Dit is vaak het geval op sportvelden. Dan worden 100V luidsprekers gebruikt. Deze luidsprekers kunnen op een afstand van een kilometer nog worden aangesloten zonder hierbij veel aan geluidskwaliteit te verliezen. Deze worden dan ook aangesloten op een 100V versterker. Mocht u meer willen weten over 100V, dan verwijs ik u naar het artikel over 100V van onze Installatiepartner RJ Audiovisueel.

De vraag blijft dan nog staan waar de luidsprekers geplaatst gaan worden. En welke delen van het veld, staanplaatsen of tribune moeten zij bereiken? Afhankelijk van de kwaliteit van het geluid en de afstand die er overbrugd moet worden kan een keuze worden gemaakt voor de luidsprekers.

Enkele voorbeelden van weerbestendige luidsprekers die wij veel gebruiken op sportvelden.

Een prijs op maat voor uw sportaccommodatie?

 

Meer informatie over geluidsinstallaties voor:

 

 

 

Share This